Ljussättning vid videoinspelning

Moderskeppet»Artiklar»Foto & Video

5 steg vid ljussättning av video

Ulrika Jakobsson

Artikeln baserar sig på kursen Ljussättning för video med Filip Vilthed.

Steg 1: Planera och förbered innan du ger dig iväg

När du befinner dig på inspelningsplatsen finns det mycket att tänka på och situationen kan lätt bli stressad. Så planera inspelningen i förväg. Leta gärna inspiration hos andra. Den plan du tar fram hjälper dig också med att veta vad du ska ta med dig till inspelningen.

Packa det du behöver till inspelningen.

Planera dina ljussättning

Planera din ljussättning så att du kan fokusera på allt som händer vid inspelningen.

Steg 2: Förberedelser på inspelningsplatsen

Börja förbereda din komposition. Med kameran på stativ kan du enkelt se vad du gör. Testfilma dig själv eller någon annan. När du förbereder kompositionen använder du dig av det befintliga ljuset.

Släck sedan ner de lampor du kan släcka ner. Se över din miljö. Finns det befintligt ljus som du inte kan släcka ner? Gör en mental notering om dem.

Nu är det dags att ställa in kameran, det är viktigt att du använder manuell exponering. Låt skärpedjupet vara din utgångspunkt. Använd sedan ISO-talet för att reglera hur mycket av det befintliga ljuset som får synas. Ställ in vitbalans manuellt. Om du har ett befintlig ljus, vitbalansera efter det. Om du är i en mörk miljö, ställ in vitbalansen efter dina lampor.

Förbered din inspelningsplatsen vid filmning

Innan du börjar arbeta med din videobelysning. Ställ i ordning inspelningsplatsen och utvärdera eventuellt befintligt ljus.

Steg 3: Dags att ljussätta

Plocka upp din ljusutrustning och ställ ut dem på sina ungefärliga platser.

Tänd huvudljuset och kolla hur dess styrka påverkar ditt motiv med nuvarande exponering. Ställ huvudljusets styrka till att exponeringen i kameran blir lagom. Huvudljuset är den viktigaste ljuskällan, så dubbel- och trippelkolla så att exponeringen verkligen är rätt.

Om miljön innehåller befintligt färgat ljus och du har en lampa där du kan justera färgtemperaturen är det dags att göra det nu. Matcha det omgivande ljuset så nära som möjligt.

Placera nu ut och ställ in styrkan på upplättnings- och effektljus om du vill ha med sådana. Var försiktig med ljusstyrkan på dessa så att de inte tar över.

När du känner dig färdig. Ta en stund för att analysera hur allt ser ut i din kameradisplay. 

Ljussätt din video

Ställ ut dina lampor på sina ungefärliga platser. Börja med att fokusera på huvudljuset.

Steg 4: Miljö, bakgrund och slutfix

Snart är det dags för inspelning och det är dags att ge miljön och bakgrunden lite kärlek. Tillsätt bakgrundsljus eller punktljus på detaljer om det känns relevant för din komposition. Men var noggrann med att ljuset i bakgrunden inte blir för starkt, det får inte stjäla uppmärksamhet från huvudmotivet.

Ta en stund för att titta igenom alla delar av din komposition. Gör eventuella finjusteringar tills allt känns bra och resultatet ser professionellt ut.

Slutfix inför filmning

Innan du börjar spela in. Titta igenom alla delar av din komposition i kamerans display. Justera tills du är riktigt nöjd.

Steg 5: Spela in

Du är klar med din ljussättning och det är dags att spela in.

Spela in ljussatt video

Med goda förberedelser och genomarbetad arbetsprocess kan du känna dig trygg med din ljussättning när det blir dags att spela in.


Lär dig mer om att ljussätta din video

I kursen Ljussätt för video får du lära dig mer om arbetsflödet och hur du får till en snygg ljussättning.

 

Senast uppdaterad: 19 februari 2024