Moderskeppet»Artiklar»Foto & Video

Fem tips för hur du jobbar med rösten i webinar

Josefina Sahlin

1. Le! För det hörs

Det är ingen slump att “Smile & Dial” är det heliga budordert inom all form av telefonförsäljning och kundtjänstkommunikation. Det hörs tydligt på din röst om du ler – det påverka både din intonation och ditt tonfall.

2. Slappna av och ta stöd av magen

Är du ovan och obekväm att prata framför en kamera är det lätt hänt att du blir nervös och spänner kroppen. Det påverkar din röst som helt plötsligt låter ansträngd och gäll. Lite som grodan Kermit.

Öva på att slappna av i kroppen och prata med stöd från magen. Det är viktigt för att din röst ska hålla. När du pratar med magstöd använder du ditt vanliga röstläge och då kan du prata mycket längre utan att bli trött i halsen eller ännu värre hemska tanke – tappa rösten.

Så, ta ett djupt andetag och slappna av. Rösten ska ha komma från magen.

Pratar in i mobilkamera

När du talar så långsamt att du själv tänker “shit det här är långsamt” DÅ håller du troligtvis ett bra tempo.

3. Prata långsammare

Ett av de vanligaste misstagen presentatörer gör är att dom pratar för fort. Återigen är det nervositeten som spökar. När du blir nervös så börjar du omedvetet att prata fortare och fortare. Du märker det inte, men det gör din deltagare.

Att tala långsammare är svårt. Du kommer att behöva öva. För lagom långsamt är obekvämt långsamt.

4. Variera ditt tempo

Jag skrev precis att du ska prata långsammare. Men inte alltid. Ibland är det bra att växla upp. Det gäller ju hela tiden att hålla uppmärksamheten hos din tittare.

När du variera ditt tempo får du dynamik. När du höjer tempot en aning så tillför du energi. Du kan också använda tempot för att betona vissa delar av det du säger. Om du säger några ord långsammare så blir dom betonade.

Föreläser framför webbkamera

Din röst är ett bra verktyg vid alla former av presentationer – inte bara webbseminarium.

5. Variera rösten

Jag älskar att lyssna på ljudböcker och jag har upptäckt att det finns vissa uppläsare som jag gillar extra mycket. Först kunde jag inte sätta fingret på varför, men det vet jag nu.

De är otroligt skickliga på att variera sina röster – rösterna går från svaga viskningar till kraftfulla rytanden. Det fångar mig – jag rycks med av röstens dramaturgi.

Det här knepet kan du också använda dig av när du håller i ditt webbseminarium. Prova att tala starkare eller svagare om du har någon speciell mening du vill poängtera.


Använd de här tipsen när du håller dina webbseminarium så lovar jag att du kommer att öka dina chanser enormt när det kommer till att nå fram och fånga din publik.

Fler tips om hur du bäst förbereder och presenterar ett webbseminarium hittar du i kursen Lyckas med webbseminarium.

Senast uppdaterad: 10 november 2023