Moderskeppet»Artiklar»Foto & Video

Filma och redigera med flera kameror

Josefina Sahlin

Oftast klarar du dig bra med en videokamera. Men, om du vill filma eller dokumentera flera olika vinklar utan att göra några omtag, då behöver du arbeta med en flerakameraproduktion. Med andra ord behöver du filma med flera videokameror samtidigt. Tre tillfällen då flerkameraproduktion är ett riktigt bra arbetssätt är:

  • Ett bröllop. Du vill ha bra videoklipp på både brudpar, musiker och gäster. Två kameror underlättar ditt arbete markant. Och at  t be brudparet gå fram mot altaret en gång till för ett omtag är också lite svårt. För att inte säga direkt olämpligt.
  • En teater eller en konsert. Du kan inte göra omtag och att filma med en kamera skulle inte göra konsertens upplevelse rättvis.
  • En längre intervju eller diskussion. Att filma med en kamera skulle göra intervjun tråkig att se på. Kortare omtag kanske fungerar, men att göra omtag på en hel timmes lång intervju är inget att rekommendera.
width=

Flerkameraproduktion är inte bara är ett smart arbetssätt, utan också ett riktigt kul arbetssätt. När du redigerar ditt material i Premiere Pro känns det som att sitta i ett riktigt kontrollrum!

Med flerkameraproduktion sparar du tid under både filmning och redigering, samtidigt som din slutprodukt blir varierande och sevärd.

I två kurser lär jag dig det som jag tycker är bland det roligaste inom videoproduktion. Att filma och redigera med flera kameror.

När du sett kurserna vet du hur du bäst placerar dina kameror vid filmning och hur du smart synkroniserar dina kameror i Premiere Pro.

Senast uppdaterad: 10 november 2023