Video

Moderskeppet»Artiklar»Foto & Video

Ladda hem gratis videoklipp till din video

Sanna Lund

Klipper du just nu ihop en film men känner att det är något som saknas? Du behöver lägga till ett videoklipp till. Ett klipp som du givetis inte har på hårddisken. Det är då filmmaterial med Creative Commons-licens är riktigt bra och smidiga att använda.

CC ErkännandeMånga gratis videoklipp använder Creative Commons-
licensen Erkännande
, vilket innebär att du i slutet av din
video, eller på din webbplats, ska ange vem som har skapat videoklippet från början.

Om du följer den regeln är du fri att redigera och manipulera klippet hur mycket du vill – både i privata och kommersiella sammanhang.

I vissa fall finns också material med Creative Commons Public Domain (CC0)-licens. Då behöver du inte inte nämna upphovsmannen alls utan kan använda klippet helt fritt.

Här är 5 sajter med gratis videoklipp:

1. Wedistill

wedestill

En webbplats med riktigt snygga klipp i HD-kvalitet. Perfekt om du saknar något bra etableringsklipp mellan dina egna videoklipp. Dessutom går de under CC0-licensen och är därmed helt fria.

2. Coverr

coverr

Coverr släpper 7 nya videoklipp varje måndag. Här hittar du ett varierat utbud uppdelat efter kategorier. Även videoklippen på denna webbplats använder CC0-licens. Superbra!

3. Pexels Videos

pexels

Pexels Videos har ett bra bibliotek av videoklipp som du enkelt hittar via kategorier. Klippen håller hög kvalitet och går dessutom under CC0-licensen. Missa inte deras lika stora bildbibliotek.

4. Videvo

videvo
cc-licens

Ta en extra titt på vilken CC-licens som gäller för klippet du väljer. Klicka på I:et.

Videvo har ett stort och kvalitativt arkiv av animerade grafiska klipp, videoklipp tagna med kamera, musik och ljudeffekter. 

CC-licenserna för klippen varierar så ta gärna en extra titt efter vad som gäller för just ditt videoklipp.

5. Videezy

videezy.

På Videezy finns det en mängd med olika typer av videoklipp i både HD och 4K. Sidan har även en bra sökfunktion som gör det enkelt att hitta det du letar efter. Här är det dock viktigt att du uppmärksammar vilken CC-licens fotografen har gett videoklippet – det varierat en hel del.

Senast uppdaterad: 10 november 2023