Filma med mobilkameran

Öva på att filma med din mobil eller surfplatta

Tre tips gör att du får en proffsigare och mer intressant film.

Sanna Lund

Vägen till en färdig film kan gå via en videokamera och ett videoredigeringsprogram på datorn. Men om du tror att det är den enda vägen finns risken att många av dina videoidéer aldrig blir av. Och det är riktigt synd.

Det går faktiskt att åstadkomma mycket med en mobil eller surfplatta och en enkel videoredigeringapp. Allt från familjefilmer till informationsvideos.

Filma med mobilen

Tre tips som gör skillnad

För ett tag sedan fick jag och alla andra Moderskeppare öva på att filma och redigera med Adobe Premiere Clip, numera ersatt av Adobe Premiere Rush.

Vår videoproducent Josefina gav oss en konkret uppgift:

Skapa en kort film om ett objekt du hittar i din närhet. Ta hjälp av tre tips för att få en proffsigare och mer intressant film. Du har 15 minuter på dig.

Filma med mobilen

Tips 1 – Filma med kameran liggande

Det traditionella videoformatet är att du filmar med kameran liggande, därför är också de flesta videoredigeringsappar anpassade till detta format.

Vill du dessutom titta på din film på datorn eller på tv:n så använder du också ytan på bästa sätt om du har filmat med telefon liggandes istället för stående.

Tips 2 – Filma stabilt

En ryckig film är ganska jobbig att titta på. Se till att filma stabila videoklipp med ett stativ. Har du inget stativ kan du filma medan du håller telefonen med båda händerna och lutar dig mot något så att du själv blir stabil som ett stativ.

Tips 3 – Filma tre bildutsnitt

Filma minst tre videoklipp med tre olika bildutsnitt. Det gör att du får en mer intressant film.

Vi övade, och det kan du också

Vi filmade, redigerade och visade upp för varandra. Det blev filmer om allt från gungande bananer till rutschkaneåkande porslinsspöken, och det var både roligt och lärorikt att göra uppgiften gemensamt.

De tre tipsen bär jag med mig nästa gång jag ska filma. Oavsett om det är en skogspromenad som ska delas med familjen eller ett avsnitt i en kurs här på Moderskeppet. Mobilen kan faktiskt hjälpa mig med båda grejerna.

Gör som oss: Öva på att filma med din mobil eller surfplatta och gör det gärna med en vän eller flera. Ju fler desto roligare!

Senast uppdaterad: 3 maj 2021