Kurs: Filma med systemkameran – Arbetsflöde

Lärare: David Brohede

  • 25 avsnitt
  • 1h 19min
  • Släpptes september 2022
Köp medlemskap

Bra video är mer än teknik

02:49 | Provavsnitt

Att filma med din systemkamera är inte svårt. Men, att skapa en intressant video kan vara en utmaning. I den här kursen får du tre viktiga grundverktyg för en tydlig arbetsprocess.

Spela upp avsnitt

Arbetsflödet för videoproduktion

02:35 | Provavsnitt

Lär dig de tre stora faserna i videoproduktion: preproduktion, produktion och postproduktion. Vad är skillnaden på de tre faserna?

Spela upp avsnitt

Dina tre grundverktyg

05:51 | Provavsnitt

Grunden för din video kallas idé eller vinkel. Utifrån den skriver du manus, och sen planerar du bildvinklar med hjälp av en storyboard. David visar dig hur det går till.

Spela upp avsnitt

Videos som fängslar din tittare

För att skapa videos som fångar din tittares uppmärksamhet behöver du ha koll på mer än bara inställningar på din kamera. Du behöver kunna skriva ner och ringa in din idé och hitta verktyg för att berätta din story på bästa sätt. Du behöver en plan för hur slutresultatet ska bli.

Att planera är nyckeln till kvalitet

Vad är grejen med din video? Att fundera och skriva ner idén till video är ett första steg för att göra en bra video. När du planerar din video väl tillsammans med uppdragsgivaren undviker du också missförstånd och produktionen kommer gå enklare när det finns en tydlig plan.

Skapa en storyboard

En storyboard är en samling av grovskisser som visar det visuella innehållet i din film, och den är bra till flera saker. Den får dig att tänka ut bra bildvinklar i förväg, den hjälper till att få variation i dina videoklipp och dessutom fungerar den som en checklista när du väl är på plats för att spela in. En genomtänkt storyboard kommer göra inspelningen smidigare.

Om kursen Filma med din systemkamera – Arbetsflöde

I den här kursen lär du dig att planera din videoproduktion. Du får lära dig om de tre grundverktygen idé, manus och storyboard och hur jobbar med dessa delar under planeringen av din film, oavsett om du arbetar själv eller tillsammans med en uppdragsgivare.

Du lär dig

  • Hur arbetsflödet för en videoproduktion ser ut
  • Att jobba fram en idé ensam eller tillsammans med en uppdragsgivare
  • Hur du kan arbeta för att planera flera produktioner
  • Olika typer av manus
  • Vad en storyboard är och hur du skapar en
  • Filmiska termer som är bra att känna till
  • Vad du ska tänka på vid inspelning.

I kursen får du dessutom ta del av två intervjuer. En intervju är med Gustaf Söderström som är reporter på SVT, och en intervju är med Maria Sandblom som arbetar heltid som redigerare.

Psst! Kika in kursen Filma med systemkameran för att lära dig mer om det tekniska när du ska filma med din systemkamera.

Om läraren David Brohede

David Brohede är i grunden stillbildsfotograf men har de senaste åren arbetat mer och mer med rörlig bild. Han har ett stort intresse för film och teknik, men menar att det inte alltid är det tekniska som avgör kvalitén på en video. Innehållet och storyn är nästan ännu viktigare. Genom åren har David blivit en av Moderskeppets mest älskade lärare. Han har skapat många pedagogiska kurser med detaljerade instruktioner som gör det svåra enkelt att förstå.

Fler kurser i ämnet

Så tycker våra medlemmar

Läs alla omdömen om video