Fria ljudeffekter skapade för din informationsvideo

Fria ljudeffekter till din video

Ljudeffekterna är uppdelade i kategorier och det finns möjlighet att förhandslyssna på ljuden innan du laddar ner dem.

Tänk på att för många ljudeffekter, eller fel typ av ljud, kan ta bort fokus från det du faktiskt vill förmedla. För att hjälpa dig har varje kategori tips på hur ljuden kan användas.Pling

Ett plingljud kan till exempel användas för rätt svar, punkter i en kort punktlista, om någon ringer på en dörrklocka, att uppmärksamma något eller att illustrera att någon har en idé.


Pop-up

Pop-up-ljud används oftast när en text eller ett objekt dyker upp i bilden, eller när något försvinner. Det kan även användas till punktlistor.


Svepningar

Här finns ljud som kan användas vid inzoomning, utzoomning och när något sveper in eller ut ur bild. De passar även vid övergångar från en bild till en annan.


Stationär dator

Skrivande på tangentbord till en stationär dator, med olika hastigheter. Ljuden fungerar bra till text som dyker upp i bild, och för att förtydliga att någon söker på en hemsida.


Laptop

Att skriva på en laptop låter annorlunda mot att skriva på en stationär dator. Därför har vi samlat laptop-ljud i en egen kategori! Här finns skrivljud i olika hastigheter precis som till stationär dator.


Datormus

Musklicksljud kan användas för att förtydliga att du klickar någonstans på till exempel en hemsida. Här finns olika klick och dubbelklick.


Skrivmaskin

Skrivmaskinsljud funkar fint till rubriker där bokstäverna dyker upp en i taget, eller till text som ser ut att vara skriven på skrivmaskin.


Griffeltavla

Vill du att texten till din video ska ge känslan av att vara skriven med krita på griffeltavla? Här finns ljud av en krita som skriver, färglägger och ritar olika symboler.


Whiteboard

Ska din video utspela sig i skolmiljö eller på ett kontor? Då kommer de här skriv- och ritljuden att förstärka känslan!


Bläckpenna

En bläckpenna som signerar ett avtal eller skriver en prydlig rubrik. Passar när du vill att texten ska uppfattas som extra seriös.


Tuschpenna

Cirklar, klammerparenteser, streck, kryss och bockar gjorda med tuschpenna kan bli snygga komplement till din grafik. Självklart hittar du också skrivljud och färgläggning här.


Blyertspenna

Till skillnad från bläckpennan är blyerts mer vardagligt och informellt. Funkar bra om du till exempel vill skapa känslan av en snabb anteckning.


Papper

Att riva papper, knyckla ihop det och vända blad. Här har vi samlat ljud som går att koppla till papper, böcker och tidningar.


Mobil

Skicka, ta emot och skriva sms på en mobil. De här ljuden kan du använda för att förstärka smskonversationer i din video.


Pengar

Klirr i kassan och mynt som skramlar. Här finns ljud som kan användas när du pratar om till exempel pengar och ekonomi.


Klocka och tid

När du vill förtydliga att tiden går snabbt, långsamt eller att tiden tagit slut är det här rätt kategori för dig. Tips: testa att ändra hastighet på tickandet för att skapa en stressigare eller lugnare känsla.


Fel

När något är fel svar, eller när du vill varna för något, kan du använda dig av dessa ljud. Kategorin innehåller stämpelljud, kryss, varningssignaler och buzzer-ljud.


Rätt

Stämplar, pling och ljudet av att någon checkar av en punktlista. Här har vi samlat ljud som passar perfekt för att förstärka vad som är rätt svar, eller förtydliga att något är färdigt, korrekt eller godkänt.

20 tips till bättre video

Lär dig knepen för att fånga tittaren. Och få hen att stanna.

Jag vill skapa bra videos

Lägg till ljudeffekterna i din film

Filmer kan du skapa både i din mobil och på din dator. Här är olika guider som visar hur du importerar ljudeffekterna till din film, antingen i mobilen eller i datorn.


Skapat för dig av tre medie- och kommunikationsstudenter

”Vi ville ta reda på vilka ljudeffekter som används eller skulle kunna användas för att förstärka budskapet i videorna.”

Emma, Tess och Anna som skapat ljudeffekterna
Att skapa ljudeffekter till informationsfilmer var en uppgift som väckte intresse och nyfikenhet hos studenterna Emma Sköld, Tess Rikardsson och Anna Johansson. För att försäkra sig om att ljudeffekterna skulle gå att använda började de med att kolla på informationsvideor från olika företag och branscher.

Sen var det dags att börja samla in material till ljudinspelningen. Vägen till det perfekta ljudet var däremot inte helt självklar. När gruppen lyssnade på det inspelade materialet märkte de att det var flera ljud som inte lät som de hade förväntat sig.

När vi skrev med blyertspennan tyckte vi att det lät som en krita på en griffeltavla och när vi rev papper lät det i stället som att vi drog bort tejp från en kartong.

Anna och Tess spelar in ljud från en skrivmasin
För att skapa ljudeffekterna fick de istället tänka ut nya och ibland oanade sätt att arbeta på. De testade att använda andra typer av papper, pennor och material för att kunna få fram de specifika ljuden. Under redigeringen lyckades de också använda samma ljud för att skapa flera helt olika.

“Under projektet har vi fått utmana vår kreativitet och utveckla vår kunskap inom ljudproduktion. Vem hade kunnat ana att en pingisboll skulle kunna låta som tangentbordet på en mobil?”

Fria ljudeffekter genom Creative Commons

Upphovsmannen har gett sitt tillstånd i förväg – en trygghet för dig!

För att göra det enkelt för dig att använda ljudeffekterna är de licenserade med CC Erkännande.

Licensen innebär att Moderskeppet ska nämnas som skapare av ljudeffekterna, men att du som medlem sedan fritt får använda, sprida, bearbeta och bygga vidare på ljudeffekterna. Även i kommersiella sammanhang.


När något skapas blir det automatiskt skyddat av upphovsrätten och då måste normalt den som vill använda verket fråga upphovsmannen om lov.

Men för att förenkla spridningen av ett verk går det att licensera det med Creative Commons, vilket innebär att upphovsmannen ger ett tillstånd i förväg.

Läs gärna mer i våra artiklar om Creative Commons.

Videoexempel

Musiken kommer från Moderskeppets resurs med musik för bildspel.


Hitta fler ljud

Se kurser som lär dig ljud och video

Kurser om videoredigering