Mikrofon

Moderskeppet»Artiklar»Foto & Video

Hitta gratis musik till dina videoklipp

Sanna Lund

Jag använder ofta gratis musik i mina videoproduktioner. Och att hitta bra musik som förstärker känslan har alltid varit väldigt viktigt för mig.

Men om du inte är musikalisk, hur bär du dig åt för att hitta bra musik? Jag lärde mig den hårda vägen att det är lättare sagt än gjort.

Som medlem på Moderskeppet har du möjlighet att ladda ner våra ljudeffekter och atmosfärsljud gratis.

Förbjuden musik och en djungel av dålig musik

Snyggt producerade, professionella låtar lockar alltid. Men så fort du använder någonting som någon annan skapat i din egen film ger du dig ut på ett juridiskt och moraliskt djupt vatten. Det kan göra att videosidor vägrar att visa upp din färdiga film. Timmar av redigering kan ha varit förgäves om din film blir nekad. Riskabelt.

Ett alternativ är att göra en Google-sökning på ”free music” för att mötas av en djungel med suspekta reklamtäta nedladdningssidor.

Jag har spenderat många frustrerade timmar att söka efter musik på det här sättet. Sällan med någon lyckad utgång.

Byt användningsrätt mot reklam på YouTube

YouTube har förstått den här problematiken och skapat ett smart system för att vanliga dödliga ska kunna använda professionell musik i sina filmer.

Det går enkelt ut på att du genom att använda en låt i din video som du laddar upp på YouTube automatiskt ger upp dina rättigheter att tjäna några pengar på denna video. Det innebär att det kan visas reklamsnuttar i anslutning till din video. Eventuella inkomster som det ger tillfaller då inte dig utan upphovspersonen till musiken.

Det här är en riktigt bra deal för dig som har videoskapande som hobby och vill göra dina verk tillgängliga för släkt och vänner. Olika villkor gäller för olika låtar men enligt min erfarenhet är det fritt fram för de flesta låtar.  Är du osäker kan du kolla upp låten via Stims låtregister.

Creative Commons är andra lösningen

Om du tycker att YouTubes deal är lite för inskränkande så har jag ett annat alternativ åt dig.

Creative Common logotypDet alternativet stavas CC och det står för Creative Commons.

Creative Commons är en licensering för gratis musik som är fri att använda under mycket enkla förutsättningar. Oftast vill upphovspersonen endast ha ett omnämnande.

Jag förklarar mer om hur det fungerar i praktiken.

Med hjälp av följande tre samlingssajter för CC-musik har jag utan större problem hittat musik till alla mina videoproduktioner de senaste åren (inklusive till många av onlinekurserna vi skapar här på Moderskeppet).

Är du väldigt ambitiös kan du också Skriva en egen låt.

YouTubes musikbibliotek

Skärmdump över Youtubebibliotek – Här finns gratis musik

YouTube har en egen samling låtar som du kan använda till dina videoprojekt. Det är enkelt att leta och även att läsa villkoren för användning. Popularitetsmätarna ger en liten hint om kvaliteten på de olika låtarna.

Du hittar ljudarkivet i YouTube Studio. Logga in och välj Ljudbibliotek i menyn till vänster.

 

Facebooks musikbibliotek

Nyast på listan är en samling med fri musik som Facebook har skapat. Mängder med välproducerade låtar med olika tempo, känsla och genre. Väl värt att ta en titt på.

 

CC mixter

Skärmdump av CC Mixters sajt _ Här kan du ladda hem gratis musik

CC mixter är ett community för musikskapare där det finns massor av gratis musik.

Licenserna förekommer i några olika varianter, så dubbelkolla alltid vad som krävs för att du ska få använda låten.

Bonustips: Sök efter artister

När du hittat en musikslinga du gillar, leta reda på artistens egen sajt. Där finns ofta fler låtar i liknande stil och av samma kvalitet. På det viset hittade jag Josh Woodward som går att höra i väldigt många av våra kurser.

Lycka till med ditt filmskapande!


Se kurser som lär dig ljud och video

Senast uppdaterad: 30 januari 2024