Illustration av en som filmar sig själv när hen gör yogaövningar

Moderskeppet»Artiklar»Foto & Video

Kreativa övningar för dig som skapar video

Angelica Bengtsson

Genom att bryta vanor skapas nya synapser i hjärnan som ökar din kreativitet. Det ger nya tankar och idéer. Små förändringar, som att ta en ny väg till jobbet eller ändra ordningen på din kvällsrutin, kan göra stor skillnad.

Ibland kan du dock behöva göra mer än så. Som videoproducent fastnar jag lätt i att göra samma sak, om och om igen. Ibland behöver jag därför ta ett steg tillbaka och producera något utan prestation för att bota min kreativitetskramp.

Här får du tio kreativa övningar som hjälper dig att bli mer kreativ när du skapar videos.

Kom ihåg att det här bara är övningar. Du behöver inte visa upp dina videos för någon. Gör det för dig själv.

1. Bokstavsvideo

Välj ut en bokstav och skapa en sammanhängande video där du enbart filmar sådant som börjar på den bokstaven.

Du kan exempelvis filma stilla objekt, djur, växter och maträtter. Din video ska dock berätta en historia och inte bara vara en samling av osammanhängande klipp.

Den här övningen tvingar dig att tänka i nya banor och du övar hjärnans förmåga att hitta nya associationer.

Illustration av en person som funderar på saker att filma som börjar på samma bokstav

2. 50 minuter

Gå upp 50 minuter tidigare en dag och avsätt dagens 50 extra minuter till att skapa en video. Planera, filma, redigera och exportera. Varken mer eller mindre.

Här får du öva på att ta snabba beslut som tar dig framåt i processen.

3. Utgå från en låt

Öppna upp Spotify och se vilken låt som ligger överst i din Spotify-lista. Utifrån låten ska du skapa en video. Är det en känslofylld låt kanske det blir en harmonisk, lugn video från skogen. Är det en fartfylld låt blir det kanske istället en video från skidsemestern.

Har du inte möjlighet att spela in nya videoklipp kan du med fördel använda videoklipp du redan har.

I den här övningen får du träna på att arbeta utifrån det som redan finns, och göra det bästa av det.

4. Filmatisera en bok

Du behöver inte göra en långfilm, men välj ut ett kapitel ur din favoritbok och gör om det till en kortfilm. Det kommer garanterat vara utmanande, men också väldigt kul!

Övningen tvingar dig att konkretisera de bilder du annars bara ser i ditt huvud.

Illustration av en kamera som spelar in när någon sitter framför på en bänk framför Eiffeltornet

5. Beskriv en känsla

Hur känner du dig idag? Glad? Lugn? Irriterad? Besviken? Utgå från dig själv och beskriv den känslan du har i kroppen just nu, i en video. Kom ihåg att ingen behöver se din video, så våga visa vad du faktiskt känner.

Denna övningen är ett bra sätt att öva på att skapa och förmedla känslor. Och du får samtidigt reflektera över hur du själv mår just idag.

6. Berättelsen om någon annans liv

Nästa gång du åker tåg eller buss ska du snegla på personen snett framför dig. Gör upp en historia om personen. Vad heter hen? Vart är personen på väg och vad ska hen göra där? Vilken är personens favoriträtt och vad gör hen på sin fritid? Anteckna din historia i mobilen och berätta den med video.

På det här sättet tränar du på att låta fantasin flöda och omsätta din fantasi till en färdig video.

7. Presentera dig själv

Du har möjlighet att söka ditt drömjobb och ansökningen ska ske genom en 45 sekunder lång video. Varför ska just du ha jobbet? Gör en video om dig själv och lyft fram dina styrkor.

I den här övningen får du träna på att lyfta fram det som är viktigt och att hålla dig inom givna tidsramar. Och så får du egoboosta dig själv på köpet!

8. Ge en kärleksförklaring

Vem tycker du extra mycket om? En förälder, en partner, en vän, en kollega eller kanske ett husdjur. Gör en kärleksförklaring genom en video.

I denna övningen får du träna på anpassa ditt innehåll till din målgrupp.

Illustration av en video som spelas upp på en surfplatta och som ger en kärleksförklaring

9. Skapa en reklamfilm

Hitta på en ny chokladsort och gör en kort reklamfilm på 30 sekunder. Hur ska du sälja in den nya chokladen?

Övningen tränar upp din förmåga att vara kreativ och sälja in något du själv tror på.

10. Nyhetsreportage

Be om att få intervjua en kollega om ett specifikt ämne. Kanske din kollega är padelproffs på fritiden eller så har hen en stor samling av frimärken? Välj ett ämne och en tydlig vinkel. Tänk dig att ditt reportage ska sändas i lokalnyheterna.

Genom att skapa ett reportage får du träna på att berätta någon annans historia och hitta en intressant vinkel på din produktion.


Bra jobbat! Nu har du tagit ett stort steg mot att bli mer kreativ i din nästa videoproduktion. Skicka gärna ett mejl till mig och dela med dig av en video. Jag vill mer än gärna se ditt resultat!

Senast uppdaterad: 10 november 2023