Illustration av händer som håller upp mobiltelefoner

Moderskeppet»Artiklar»Foto & Video

Nå ut med din video på sociala medier

Angelica Bengtsson

Du har säkert hört talas om den dramaturgiska kurvan flera gånger. I en förenklad version bygger inledningen upp spänningen, berättelsen når sitt klimax och sedan kommer lösningen.

Det här fungerar inte på sociala medier. Följer du den dramaturgiska kurvan har din tittare redan skrollat förbi, sett fem andra videos och glömt bort din video innan klimax är nådd.

För att nå ut med din video på sociala medier behöver du tänka om och göra aktiva val. Du måste följa den nya kurvan – Emerging Story Arc.

Emerging story arc är kurvan du ska följa när du skapar videos för sociala medier

Servera desserten först

I Emerging Story Arc måste du börja starkt. Din video måste starta med något som hugger tag i din tittare direkt. Något överraskande eller inbjudande. Din tittare har inte tid att vänta. Du kan exempelvis börja med:

  • det mest iögonfallande i din video utifrån din målgrupp.
  • hur slutresultatet av det du ska visa blir.
  • något humoristiskt.

För att öka chansen att din tittare stannar upp ska du börja med ditt objekt i närbild. Gärna med en person, om det är möjligt.

Se också till att din video börjar i ett högt tempo. Ha gärna två till tre videoklipp under de första två sekunderna i din video.

Illustration av sex stycken munkar

Skapa en Call to Action (CTA)

Slutet av Emerging Story Arc handlar om att ge din tittare en lösning och ett erbjudande. Du måste fungera på vad är syftet med din video är. Ska tittaren registrera sig eller köpa något? Med en CTA i din video driver du din tittare till handling.

På en del plattformar kan du skapa en uppmaning till handling när du ska annonsera. Förlita dig inte helt på dessa, utan använd en tydlig CTA i din video också. Det förenklar för din tittare.

För att öka chansen att din tittare går till handling ska du kombinera text och ljud. Lägg på text som säger ”Bli medlem” samtidigt som en röst säger samma sak.

En illustration av en megafon

Undertexta din video

Majoriteten av användarna på sociala medier tittar på videos med ljudet avstängt. Räkna inte med att tittaren ska slå på ljudet för just din video, men se till att din video är undertextad.

Du ska såklart inte strunta i ljud till din video. Bra ljud och passande musik hjälper dig att förmedla ditt budskap. Att undertexta din video ger dessutom andra fördelar, både för dig och användarna. Innehåller blir tillgänglig för alla och din video kommer att rankas högre på Google.

Illustration av en person som undertextar

Lär dig mer

Senast uppdaterad: 10 november 2023