Dator för videoredigering

Moderskeppet»Artiklar»Foto & Video

Välj rätt dator för videoredigering

Angelica Bengtsson

När du ska köpa en dator som kommer att användas till videoredigering är det främst fyra saker som är viktiga att ha koll på. Hur mycket internminne datorn har, hur stort minne ditt grafikkort har, ditt hårddiskutrymme och vad för processor datorn har.

4 saker att tänka på när du väljer dator för videoredigering

Minne

 width=

Hur mycket internminne finns på datorn? Att arbeta med videoredigering är krävande och arbetet är beroende av minnet som finns på datorn. För att kunna videoredigera bör du minst ha 8 GB minne på din dator, men gärna mer. För att redigera HD-filmer rekommenderar jag dig att ha minst 16 GB minne, och för 4K-filmer 32 GB minne.

Om du köper en av Apples senaste datorer med Apple Silicon behöver du däremot inte lika mycket minne, eftersom deras chip bygger på ARM-arkitektur och ett så kallat “enhetligt minne”. 8 GB räcker till det mesta.


Grafikkort

 width=

Hur stort minne har ditt grafikkort? Grafikkortet används när du renderar och exporterar ut dina filmer, och det är två viktiga delar av videoredigering.

För att kunna videoredigera behöver du ha minst 2 GB grafikminne, men jag rekommenderar dig att köpa en datorn med 4 GB grafikminne. För att snabba upp ditt arbetsflöde ytterligare kan du använda dig av flera grafikkort.

Köper du en dator med Apple Silicon har du fördelen av tekniken “system-on-chip”, något som gör grafikprestandan märkbart bättre. Då är du inte bunden till ovanstående siffror, utan du ska i stället titta på vilket chip som sitter i datorn.


 width=Hårddiskutrymme och lagring

Att ha enheter som kan lagra information snabbt är viktigt när du videoredigerar och det bästa är att du använder SSD-enheter när du lagrar dina projekt. Allra viktigast för prestandan är att ha en  SSD-disk i datorn, för operativsystemet.

Det optimala när du videoredigerar är att du har följande set-up:

  • En systemenhet där du har operativsystem och program
  • En hårddisk för mediacache
  • En hårddisk för dina mediafiler

Har du inte tillgång till två externa hårddiskar fungerar det att ha en hårddisk för både media cache och mediafiler.


Processor width=

När du videoredigerar rekommenderar jag dig att ha en Intel Core i7 eller Intel Core i9 processor, alternativt AMD-motsvarigheter till dessa.

Processorns klockfrekvens spelar störst roll om du använder exempelvis After Effects, och att ha en snabb klockfrekvens innebär en klockfrekvens på 3,2 GHz eller högre.

Väljer du att köpa en Apple Silicon-dator ska du i stället titta på vilket chip som sitter i datorn, M1 eller nyare. Fördelen för dig som videoredigerar är att det enhetliga chippet gör datorn märkbart snabbare.

Bli proffs på videoredigering

Senast uppdaterad: 10 november 2023