Vanliga problem vid ljussättning av video

Moderskeppet»Artiklar»Foto & Video

Vanliga problem vid ljussättning av video

Ulrika Jakobsson

Det här är ett utdrag av kursen Ljussättning för video med Filip Vilthed.

Filips tips hjälper dig på traven med vad vilka problem du ska hålla utkik efter och hur du löser dem.

Olika ljus på videoljus och taklampor

När du filmar i en lokal med ett befintligt ljus kan det uppstå så kallat blandljus. Ljus med olika temperaturer som ger dig färgstick.

Det bästa och lättaste alternativet är ofta att släcka ner i taket.

Men det är ju inte alltid det är möjligt att släcka ner den belysning som finns i lokalen. Då är en videolampa där du kan ställa in ljustemperaturen för att matcha belysningen i lokalen ett bra alternativ.

Ta reda på sy mycket du kan om inspelningslokalen i förväg. Om du har möjlighet besök den gärna för att undersöka ljuset.

Blandljus i ljussättning för video

Obalans mellan olika ljuskällor

Det är lätt att bli hemmablind när du arbetar med en ljuskälla. Du fokuserar så hårt på det specifika ljuset att du missar helheten.

Därför är det bra om du försöker nollställa dig innan du börjar spela in. Titta bort en stund och se sedan över hela kompositionen. Se till att ditt motiv framhävs och är starkast ljussatt.

Det kräver att du inte har för bråttom. Och det kan vara lättare sagt än gjort om du har människor som väntar på dig. Men kom ihåg att alla vill att slutresultatet ska bli så bra som möjligt. Och då kan det vara värt att det får ta en liten stund extra.

Obalans i ljussättning för video

Rummet du spelar in i är för litet

Ibland kommer du till en inspelningsplats där rummet är för litet eller taket för lågt.

Det kan göra det svårt att få plats med en stor softbox eller att få upp belysningen tillräckligt högt. Du kan också få svårt att placera utrustningen utan att den kommer med i bild. När rummet är för litet eller taket för lågt kanske du inte får plats med din stora softbox. Eller så kanske ljussättningsutrustningen kommer med i bild.

Det är givetvis ett problem som inte är helt lätt att lösa. Men det är bra att veta att det händer ibland och att vara redo.

När du vet om att inspelningsplatsen är kraftigt begränsad i sin yta kan små handhållna ljuskällor vara ett bra alternativ. Det kan exempelvis var en ljusstav eller en liten ljuspanel.

För litet rum för ljussättning av video

Blanka saker

Var vaksam på blanka ytor, exempelvis av metall eller glas. Där får du lätt en spegling av någon av dina ljuskällor som ger en ljus fläck i din komposition.

Eftersträva att arbeta bort de blanka ytorna. Ta ned tavlor med glas eller plexiglas. Täck över blanka ytor. Eller försöka flagga av ditt ljus så att det inte speglas i den blanka ytan.

Om inget annat är möjligt, flytta och vinkla om lampan.

Blanka ytor skapar oönskade reflektioner vid ljussättning av video

Lär dig mer om att ljussätta din video

I kursen Ljussättning för video får du förståelse för ljuset egenskaper. Det ger dig möjlighet att anpassa din ljussättning på ett medvetet sätt, utifrån syftet med din video.

Senast uppdaterad: 19 februari 2024